Lezingen

Door de jaren heen heb ik vele lezingen gegeven in binnen- en buitenland. Na mijn pensioen heb ik de tijd genomen om de wereld te verkennen, maar nu deel ik mijn uitgebreide ervaringen weer met mede-aquarianen.

Op dit moment heb ik weer 7 prachtige lezingen om uit te kiezen:

De kosten van de voordrachten kunt u zelf uitrekenen: onkosten vergoeding van de voordracht is €50, de kilometer vergoeding is 26 cent per kilometerover het totaal gereden aantal kilometers vanuit Goes.


TROPISCHE JUWELEN ACHTER GLAS

Ik kan met een gerust hart zeggen dat het een bijzondere lezing is. We lopen in een paar dia's door de ontwikkeling van de blauwe en groene alg tot de eerste manier van aquariumhouden. Maar dan komen er zoveel schitterende aquarium opnamen dat het een wonder mag heten dat er mensen zijn die zo mooi een aquarium in kunnen richten. Voor het eerst zijn ook alle plantennamen (klein) in de dia gescand. Op die manier is het mogelijk om de naam over te nemen als je die plant ook wilt hebben. Bij de planten komen er ook hele nieuwe soorten op het scherm. Wat zou je denken van een bijna zwarte crypto?

We zien er hier een voorbeeld van. Ook zal er veel aandacht worden besteed aan de manier van belichten ter bevordering van de plantengroei. En wat we met het water in het aquarium kunnen of moeten doen om met minder TL lampen toch meer licht in het aquarium te hebben. We zullen zeker niet de CO2 omstandigheden vergeten want dit is een hot item.

Ook kijken we even naar de belichting van de planten in de natuur in de gebieden waar veel van ons materiaal voor het aquarium wordt gevonden met name in DE AMAZONE rivier. Naast de vele schitterende aquaria, zien we natuurlijk ook juwelen van vissen die wel en niet in het aquarium gehouden kunnen worden maar toch worden verkocht. Wanneer u eens naar de functie van het licht en de samenhang met de temperatuur wilt kijken IN de plant, dan moet u deze avond de vereniging bezoeken. Microscoop opnamen tonen u dat het echt van belang is hier op te letten. En wist u dat deze kleine opruimers u goed van de zweefalg af kunnen helpen ? O ja dat was ik bijna vergeten. De manier om micro organismen in het aquarium te verkrijgen wordt ook verteld.

We zien ook welke dat zijn. We zien ook nog een paar eigenaardige dingen die ik nog niet wil verklappen. Het enige wat ik u wel kan verklappen is: dat het een bijzondere voordracht is die natuurlijk avond vullend is. Naast mijn verschillende andere voordrachten, vind ik wel dat dit een topper is .

 

 

 

 

PLANTEN, VISSEN EN GEVAREN.

Ik geloof niet dat ik ooit een lezing met zo'n interessante en variabele inhoud heb gemaakt. Om u een indruk te geven van de onderwerpen die aan bod komen, doe ik hierbij een verkorte opsomming van feiten. Het begin van de algen.

We kijken door de microscoop naar het leven in het aquarium. We kijken o.a. IN de kieuwen van de vis en IN de bek van de Gyrinocheilis aymonieri (de Siamese algeneter) We kijken IN de planten en wat voor een schade externe dieren daar in aan kunnen brengen. We zien moordenaars in het aquarium. Het is niet alleen dat de vissen bedreigd worden, maar
ook uw planten zijn niet veilig. We kijken IN de celstructuur van uw planten. Naast al die gegevens, zien we ook een zéér groot aantal schitterend ingerichte aquaria, waar dan bij verteld wordt hoe we tot zo'n resultaat kunnen komen.

Natuurlijk gaan we niet aan allerlei vormen van ziekten voorbij. Wanneer u zich afvraagt of waterbeweging noodzakelijk is, dan zal ik dat in deze voordracht duidelijk maken. Hierbij wordt dan tevens de opname van temperatuur en de aanvoer van zuurstof voor de vissen en CO2 voor de planten behandeld. Hebt u bij het scheppen van slootvoer zich wel eens gerealiseerd wat er allemaal voor tuig mee kan komen zoals Asselles aquatica (water pissebed) - Ostracoda - ) - Detritus en de gevolgen - Alg ontwikkeling - 3 soorten Cyclops - Hydra's - Karperluis - Parasieten enz. enz.

Het is nu een veelgevraagde voordracht.

 

 

HOE BIOLOGISCH IS MIJN AQUARIUM

Vanavond gaat u dingen horen die nog niet eerder gezegd werden.. Want ik ga u heel veel over planten en het aquarium zelf vertellen. Niet alles is zo logisch als het lijkt. Na heel veel onderzoek ben ik tot de ontdekking gekomen dat het aquarium houden zoals het vroeger werd gedaan nog niet eens zo slecht is. Natuurlijk een aquarium moet er fraai uit zien. Het moet echt een pronkstuk zijn in de huiskamer. Maar daarbij willen we niet al te strak gebonden zijn aan regeltjes die door anderen voor je zijn opgesteld.

Een aquarium moet toch in de kamer staan zoals JIJ het mooi vindt. Waar we wel en niet rekening mee moeten houden dat wordt vanavond ook verteld. Het is natuurlijk niet zo dat je Cichliden bij de Kardinalen moet houden, en er moeten geen brakwater vissen in een zoetwater aquarium gehouden worden en de temperatuur moet natuurlijk wel aan alle eisen voldoen. Maar daarnaast zijn er nog vele methoden om toch een goed en mooi aquarium te hebben zonder dat je daarbij bijna financieel Total Loss gaat.

Deze voordracht is reeds in veel verenigingen gegeven en zeer positief ontvangen.

 

 

 

DE MOOISTE AQUARIUMPLANTEN

Naast het gegeven dat aquariumhouden één van de mooiste hobby’s is, blijft het toch maar een zwakke
afspiegeling van de natuur. Voor een aquarium moeten we een optimale situatie scheppen en dat is niet zo eenvoudig. Daarom praten we over filteren en hoe, de bodemsamenstelling en waarom. Ook bespreken we gezamenlijk hoe we de planten het beste kunnen plaatsen in het aquarium, met de beste contrasten in kleur en vorm. Laten we echter niet vergeten dat planten niet alleen een functie IN het aquarium hebben, maar ook een functie als decoratiemiddel van het aquarium. Vele dia's van schitterende bakken met toelichting passeren de revu.

Natuurlijk wordt ook het terugtoppen van de planten en de levensduur besproken. We mogen niet vergeten dat planten niet het eeuwige leven hebben. Al met al een interessante lezing, die voor iedereen wat nieuws heeft. Ook dit is een lezing die door vele aquariumverenigingen erg gewaardeerd is, en goede recensies heeft verworven.

 

 

 

BIJZONDERHEDEN IN HET AQUARIUM

Er is weer een nieuwe avond vullende lezing samengesteld met een schat aan gegevens. Met de ervaring van ruim 48 jaar in het geven van aquarium - lezingen durf ik te zeggen dat dit een schitterende lezing is.

In deze lezing wordt door de microscoop gekeken naar de positieve en negatieven micro en macro organismen in het aquarium. Heeft u wel eens de scherpe kaken van een Watertijger uit de sloot gezien ? Deze worden vaak met het voerscheppen meegebracht naar het aquarium. We zien ook wat bloedzuigers - karperluis - cyclops en watervlooien en wat dat betekend in het aquarium.

Er wordt over het licht gesproken en over het nut van oppervlakte beweging. Maar we kijken ook even IN de plant en naar de planten stengel en de chlorofylkorrels en de cellen van de plant om te bepalen wat licht en warmte in de bak teweeg brengen. Er worden ook heel veel schitterend ingerichte aquaria met mooie contrastrijke planten getoond.

Met mijn ruime ervaring (ik was 7 jaar toen ik mijn eerste aquarium kreeg) in het aquarium houden en lezingen geven kan ik u dat garanderen dat het een mooie avond wordt. Ook is hier veel van vermeld in de boeken die ik heb geschreven.

 

 

 

VAN VROEGER TOT NU

We starten met het kijken naar de aarde vanuit de ruimte. We komen dan uiteraard in de wereldzeeën terecht, want die beslaan 73 % van het aardoppervlak. Vanuit de wereldzeeën gaan we langzaam via de rivier en via het brakke water naar het zoete water waar onze planten en vissen vandaan komen.

Omdat de natuur zo mooi is willen we dat in huis halen d.m.v. het starten van een aquarium. Met de opbouw en inrichting gaan we door tot de bak erg mooi is en we de bak kunnen laten keuren. Er passeren vele prachtig ingerichte aquaria en ook manieren van inrichten. Daar ik erg in ben voor mooie planten in het aquarium, laat ik u daar dan ook veel van zien. Ik ga u dan ook vertellen wat de plant nodig heeft om echt mooi te worden. Ook is het belangrijk dat we weten hoe we planten moeten vermeerderen d.m.v. toppen.

Na de pauze gaan we verder met mooie aquaria maar ook een aantal minder mooie bakken. Daarin tonen we aan waarom een aquarium niet goed is, of niet goed is ingericht, misschien ziet u wel fouten die ook in uw aquarium voorkomen. Daar kunt u dan vragen over stellen hoe we die slechtere aquaria kunnen verbeteren. Want we zullen moeten erkennen dat niet alle aquaria de eerst prijs verdienen. Een sterk afwisselende voordracht met veel belangrijke aquarium gegevens

 

 

 

DE SCHOONHEID VAN HET WIJDE WATER

Ik ben nu voor de 23e keer naar Bretagne in Frankrijk gegaan om in de plaatsen Port Navalo en Petit Rohu bij Quiberon van de schoonheid van de natuur te genieten en te fotograferen en te filmen.

In deze voordracht worden de resultaten van dat fotograferen getoond. Hierbij speelt de schoonheid van de kust en alle daarin voorkomende elementen een zeer grote rol. Ook kijken we hie en daar naar de witte huisjes aan de Bretonse kust en de droogvallende haventjes van waaruit men gaat vissen en plezier varen. Deze haventjes en huisjes liggen veilig achter de woeste kust die uit enorme rotsen bestaan, die in miljoenen jaren zo zijn ontwikkeld en door de stormen steeds andere vormen krijgen.

Aan de andere kant is de woeste Atlantische Oceaan die toch zoveel mooie dingen herbergt. Dit is een voordracht die door alle kijkers een zeer hoog scoringspunt heeft om der wille van de bijzondere schoonheid en de serene rust in de natuur.

 

1ETEN MIJN KINDEREN MORGEN OOK NOG VIS ???
                         
Dit is iets bijzonders. Als ik een week mee ga naar zee met een kotter die gaat Fly Shooten dan kan je wat2 beleven. Veel voor en tegenspoed. Met een dappere bemanning. Dit is echt iets om een totaal andere visie op het gebakken kabeljauwtje te krijgen en om een verenigingsavond verzorgd te krijgen die tot op heden GEEN MENS ANDERS kan brengen.

Hier laten we in een spectaculaire show zien hoe er in één week vele tonnen kabeljauw wordt gevangen. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten vis die gelijk met de kabeljauw in het net worden binnengehaald. Het is een speciale manier van vissen, dat Fly Shooten heet.

We zien hoe de vis wordt verwerkt en hoe snel dat gaat, want na ± 7 kwartier komt er weer zo’n lading vis aan dek. (soms 4,5 ton per haal) We maken de Ups en Downs mee die met het vissen gepaard gaan. Die zijn zo dat vele mensen die altijd aan de wal staan, er niet van durven dromen. Nu pas zien we het zware werk van de visserman. We zullen dan ook zien dat de vis helemaal niet zo duur is, als je het werk er 43tegenover stelt.

Nu kan je een indruk krijgen wat het betekend om 4500 kilo vis binnen zo’n korte tijd weg te werken en in de koeling te krijgen. De vis die in de koeling gaat, moet wel van de ingewanden ontdaan zijn (gestript) – gewassen zijn en op maat gesorteerd. Dit is echt een voordracht waarin we wat anders zien dan het alledaagse. Het is een wereld waar een buitenstaander zich geen beeld van kan vormen.

Dit beeld breng ik de mensen echter wel.